Дирекция „Комуникация на риска, обучение и контактен център“

Начало

Дирекция "Комуникация на риска, обучение и Контактен център":

  1. предоставя обществена информация на заинтересованите страни за рискове, свързани с хранителната верига;
  2. осъществява комуникация със засегнатите и заинтересованите групи и идентифицира нагласите на тези групи при възприемането на рискове;
  3. осъществява комуникация и обмен на информация с всички структури на Министерството на земеделието и храните, Министерството на здравеопазването и заинтересованите страни;
  4. разпространява информация в националната и в международната мрежа от заинтересовани страни, имащи отношение към здравето на потребителите;
  5. проучва информационните потребности за отделните методи и инструменти за оценка на риска;
  6. подпомага осигуряването на данни и информация за изготвяне на научни и експертни оценки;
  7. прави проучване за отношението на заинтересованите страни към рисковите фактори след съобщаване за рискове, свързани с хранителната верига;
  8. оценява възможните фактори, влияещи върху поведението на консуматорите;
  9. разработва надеждни и навременни мерки за комуникация на риска със заинтересованите страни по отношение на рисковете, свързани с безопасността на хранителната верига;
  10. верифицира информацията за рисковете, от която обществото се нуждае;
  11. оценява ефективността на съобщенията за комуникация на риска и каналите за комуникация;
  12. изгражда и поддържа мрежа от организации и структури, осигуряващи информация за базата данни и за научни експерти;
  13. поддържа национална база данни за експерти по различните направления от хранителната верига;
  14. координира дейностите по чл. 21 ЗЦОРХВ;
  15. поддържа база данни по чл. 16 ЗЦОРХВ;
  16. разпространява научната информация от ЕОБХ до националните научни организации, включени в мрежата на Центъра, както и до всички заинтересовани страни;
  17. прави запитвания до контактните точки на ЕОБХ в държавите членки по въпроси за безопасността на храните и извършва последващо обобщаване на получените отговори, предоставя информация при запитване от други контактни точки;
  18. оказва съдействие и техническа помощ на националните научни организации при кандидатстването и включването им в списъка по чл. 36 от Регламент (ЕО) № 178/2002на Европейския парламент и на Съвета от 28 януари 2002 г. за установяване на общите принципи и изисквания на законодателството в областта на храните, за създаване на Европейски орган за безопасност на храните и за определяне на процедури относно безопасността на храните, наричан по-нататък "Регламент (ЕО) № 178/2002";
  19. предоставя техническа помощ в рамките на своите компетенции на национални научни организации за кандидатстване по проекти, финансирани от ЕОБХ;
  20. публикува научна информация на Платформата за обмен на информация (IEP) на ЕОБХ и на системата за управление на документите (DMS);
  21. организира и провежда периодични посещения на националните научни организации, включени в списъка (научната мрежа) на Центъра и в списъка на ЕОБХ, съгласно чл. 36 от Регламент (ЕО) № 178/2002;
  22. подпомага и консултира национални експерти от научни организации за регистриране в базата данни за експерти към Контактния център и в ЕОБХ;
  23. поддържа и актуализира списъка (научната мрежа) с национални научни организации към Центъра съгласно чл. 6, ал. 1, т. 9 ЗЦОРХВ;
  24. организира издаването на периодични информационни бюлетини с актуална информация от ЕОБХ;
  25. изготвя специализирани информационни издания по актуални въпроси в сферата на безопасността на храните;
  26. организира и провежда научни конференции, семинари или обучения;
  27. изготвя и представя съвместно с дирекция "ФАПОЧР" технически и финансов доклад пред ЕОБХ за дейността на Контактния център до края на всяка календарна година;
  28. съдейства за подписването и периодичното подновяване на Споразумението за дейността на Контактния център между ЕОБХ и Центъра, както и споразумения с други организации;
  29. участва в периодичните срещи между контактните точки и ЕОБХ;
  30. оказва техническа помощ и съдействие на българския представител в Консултативния съвет на ЕОБХ;
  31. осъществява и/или съгласува официалната кореспонденция, свързана с международната дейност на Центъра;
  32. осъществява комуникация с институциите и органите по чл. 3, ал. 1, т. 4 ЗЦОРХВ;
  33. в сътрудничество с дирекция "ФАПОЧР":
а) изготвя обобщени програми, организира и координира провеждането на курсове за обучение и повишаване квалификацията на служителите в Центъра;
б) координира обучението на служителите в Центъра, организирано от ЕОБХ и от Европейската комисия, както й обученията с международно участие;
  1. проучва възможностите за кандидатстване по национални и международни проекти, свързани с дейността на Центъра;
  2. дава предложения и препоръки относно обученията на служителите от ведомствата и органите, които провеждат държавната политика в областта на хранителната верига;
  3. събира и обобщава информация за проведените обучения по т. 35;
  4. ежегодно изготвя доклад до директора на Центъра за проведените обучения;
  5. изпълнява и други задачи от своята компетентност, възложени от директора на Центъра, от заместник-директора или от главния секретар.