Информация във връзка с проведената Научно-практическа конференция на тема: „Безопасност и екологичност на опаковките, предназначени да влизат в контакт с храни“ на 25 юли 2018 г.
На 25.07.2018г. Центърът за оценка на риска по хранителната верига към Министерство на земеделието, храните и горите проведе научно-практическа конференция на тема: „Безопасност и екологичност на опаковките, предназначени да влизат в контакт с храни“. На конференцията присъстваха широк кръг представители на държавната администрация и компетентните органи, научната общност, професионалните и браншови организации, които представиха собствената си гледна точка по поставените въпроси и участваха в отворени дискусии. Целта на настоящата конференция беше да се засегнат проблемите касаещи възможностите и перспективите за създаване, използване и контрол на нови опаковки в България.
Всички материали или предмети, предназначени да влизат в контакт с храни, трябва да бъдат достатъчно инертни, за да не допускат пренасянето на вещества в храната в количества, които са достатъчно големи да застрашат здравето на хората или да предизвикват неприемлива промяна в състава на храната или влошаване на органолептичните й качества.
В началото на 2018г. Европейската комисия изготви първата европейска стратегия за пластмаси, която е част от прехода към по-добра икономика. Тя има за цел да защитава околната среда от замърсяването с пластмаси, като същевременно ще насърчи растежа и иновациите при производството им, превръщайки предизвикателството в положителна програма за бъдещето на Европа.
На конференцията бяха представени следните теми:
- "Основни проблеми при безопасността и екологичността на опаковките, предназначени да влизат в контакт с храни", д-р инж. Снежана Тодорова, Център за оценка на риска по хранителната верига - Разгледай презентацията ТУК
- "Референтните лаборатории в контекста на новия регламент за официален контрол', доц. Валентина Христова-Багдасарян, Национален център по обществено здраве и анализи - Разгледай резюмето ТУК
- "Официален контрол на материали и предмети предназначени за контакт с храни", инж. Нели Тодорова, Българска агенция по безопасност на храните - Разгледай презентацията ТУК
- 'Устойчиво развитие - основна цел на индустрията за безалкохолни напитки", Жана Величкова, Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България - Разгледай презентацията ТУК
- "Промени в миграцията на меламин и формалдехид при многократна експозиция", Светла Чавдарова, Национален център по обществено здраве и анализи - Разгледай резюмето ТУК
- "Актуално за материалите и предметите, предназначени за контакт с храни", инж. Майя Стойчева, Изпитвателен Център “АЛМИ ТЕСТ” - Разгледай презентацията ТУК
- "Биоразградими полимери и пластмаси", проф. дхн Невена Манолова, Институт по полимери – БАН - Разгледай резюмето ТУК
- "Утвърдените синтетични и новите био пластмасови опаковки, в контекста на Европейската стратегия за кръгова икономика", инж. Николай Иванов Коляндов, г-жа Златина Генова, „Трейс Ипома“ АД - Разгледай презентацията ТУК
- "Микрочастици от пластмаса, от Брега до Чинията: Пълна характеристика и химическа идентификация на микрочастици от пластмаса, чрез мобилни FTIR и FTIR Imaging технологии", Константин Докторов, „Т.Е.А.М.“ ООД - Разгледай презентацията ТУК
- "Безопасност на затварящите устройства и металните опаковки за храни", д-р инж. Александър Петров, Изпитвателен Център “АЛМИ ТЕСТ” - Разгледай презентацията ТУК
- "Ролята на новите технологии за по-екологични и безопасни бариерни опаковки", г-н Стоян Иванов, „ИНТРАМА Протек” ЕООД - Разгледай презентацията ТУК
На база на изложените презентации и проведената дискусия по време на конференцията, присъстващите се обединиха към дефиниране на основни изводи и препоръки, които следва да бъдат отправени към компетентните органи и държавни институции за въпросите за безопасността и екологичността на опаковките, предназначени да влизат в контакт с храни:
- С оглед на актуалността на разглежданата на конференцията тематика в световен и европейски мащаб бе отчетено, че е добре такъв вид срещи да се провеждат поне един път в годината;
- Добре е да се засили координацията между управляващите риска и оценката на риска, в частта на обмен на информация по отношение на материали и предмети предназначени да влизат в контакт с храни;
- Препоръчано беше да се създаде публичен регистър от органа по управление на риска, за материали и предмети, влизащи в контакт с храни, който да е достъпен за всички;
- Изтъкнато беше, че е необходимо да се прави периодичен анализа на данните от системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF);
- Да се направи информационна кампания за биоразградими опаковки от органите за управление на риска.
Програма на научно-практическата конференция може да видите ТУК